Megszűnő bejelentési kötelezettség

2017.03.01

2011. január-1-től megszűnt a munkáltatóknak, valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgálatoknak a foglalkozás-egészségügyi szolgálat igénybevételével és tevékenységével kapcsolatosan a munkavédelmi felügyelőség részére szóló bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettsége!

A bejelentési kötelezettség megszűnésétől függetlenül, a munkáltató továbbra is köteles foglalkozás-egészségügyi szolgálatot biztosítani.

Akiket a törvényi háttér pontosan érdekel, az itt hivatkozott rendeletek címére kattintva tájékozódhat a részletekről:

A Korm. rendelet 2. §. (2) – (4) és 4. §. (1) – (2) bekezdésének hatályon kívül helyezésével megszűnt a munkáltatóknak, valamint a foglalkozás-egészségügyi szolgálatoknak a foglalkozás-egészségügyi szolgálat igénybevételével és tevékenységével kapcsolatosan a munkavédelmi felügyelőség részére szóló bejelentési, adatszolgáltatási kötelezettsége.

Azaz, a munkáltatónak nem kell a tevékenysége megkezdését követően bejelenteni alapadatait, tevékenységét, a számára foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató adatait, továbbá a munkavállalók számát és foglalkozás-egészségügyi osztályba sorolását, valamint a változásokat évente, illetve soron kívül bejelenteni.

A munkáltató ezen kötelezettségének teljesítését a munkavédelmi felügyelőség ellenőrzi.